Att köpa en hundvalp

Att bara köpa en valp är sällan så enkelt som det låter. Innan köpet måste man till exempel veta vilken ras hunden ska ha. Man måste leta reda på en bra uppfödare som föder upp just den aktuella rasen och man ska dessutom ha förtroende för uppfödaren. Det finns inom Europas gränser flera vanliga och mer ovanliga hundraser att välja mellan och det finns en uppsjö av uppfödare i varje ras. Om man vill ha en ovanlig ras kanske det inte är lika många uppfödare att välja mellan och man kanske måste åka långt för att finna den hund man vill ha.

När det är dags att köpa den efterlängtade valpen ska både den och uppfödaren noga kontrolleras. Man kan gärna fråga andra uppfödare eller kennelklubbar om råd och tips. Det första man ska undersöka är att valpen verkligen är tillräckligt gammal när man hämtar den. Om man inte får träffa valpens föräldrar bör man också fundera lite extra. Ofta ärver hunden sitt sinne och om man inte får se föräldrarna kan man inte göra sig en bild av hur hunden kommer att vara som vuxen. Hundvalpen ska vid köpet också vara veterinärundersökt, vaccinerad och avmaskad. Om man köper valpen utomlands är detta än viktigare. För att man ska slippa en lång karantän ska valpen från utlandet också ha extra vaccinationer.

När valpen är köpt måste man se till att alla de saker som den kan behöva verkligen finns i hemmet. På så sätt kan man ge valpen det allra bästa mottagandet. En bra uppfödare brukar skicka med en del av den mat hunden är van vid, lite leksaker och kanske en filt. Om man köper en hund från ett annat land bör man vara medveten om att det kan bli svårt att direkt vänja den vid svenskt foder. Den kan få mycket magproblem den första tiden.