Att vara hunduppfödare

Att föda upp hundar och att få umgås med dem hela dagen, låter inte det som ett drömjobb? För många är det just så det verkar. Att umgås med just hundar under en hel dag är roligt, men som uppfödare kan man inte utnyttja alla de fördelar det innebär att kunna lämna arbetet på ett kontor och gå hem klockan 17. Om man är hunduppfödare har man arbete och ansvar under alla dygnets timmar, året runt och även under den tid man inte har några valpar.

Om man tar på sig arbetet att vara hunduppfödare måste man tänka på att hundarna alltid ska ha det bra och man måste också avla på de individer som är bra och för rasen framåt. Om man endast avlar på inavlade eller sjuka djur kommer valparna att bli svåra att sälja och man kan dessutom bli anmäld för djurplågeri.

Om man har en tik och hon blir dräktig måste man börja sköta både henne och de kommande valparna lite extra noga. Man måste se till att tikens foder är väl anpassat så att valparna kan behållas och för att de dessutom ska växa bra. Man måste också se till att det finns en plats där tiken kan ha lugn omkring sig. Om andra hundar eller barn finns i hemmet är detta ännu viktigare. Tiken kan annars bli mycket argsint av sig när hon stressas.

När valparna har kommit måste även dessa ha lugn och ro till en början. Under den första veckan bör man inte dammsuga precis i samma rum som valparna. När det gäller intresserade bör man inte låta någon annan titta och hälsa på valparna innan de är minst en månad och har fått sin första vaccination. För det första är valparna smittkänsliga och om tiken blir orolig kan hon dra sig undan med valparna.