Den viktiga spårhunden

Hundar har allt mer börjat sköta olika arbetsuppgifter i samhället och en av de vanligaste är att de söker efter saker eller personer. De används till exempel hos polisen och tullen för att finna droger i bostäder, paket eller utomhus. Dessutom kan hunden tränas till att finna döda, vapen eller annat.

Det har blivit allt vanligare att man hör om hundar som används för personsök och i nyheterna kan man ofta läsa om att hundarna lyckas bra. Om en person gått vilse och man behöver finna den, eller om någon begått ett brott och rymt kan hundar vara mycket effektiva. I Sverige har hundar till exempel senast använts när en dömd mördare rymde från en fångtransport, men denne har man inte funnit ännu.

Hos brukshundsklubbar blir det vanligare att man vill lära hunden söka efter saker. Många lär hunden att söka efter kantareller eller andra svampar och för detta behöver hunden varken ha bra kondition, eller vara stor och stark. Om hunden gillar att leta och spåra är det dock en fördel. Hundar som ska användas för att spåra brottslingar, knart eller liknande har ofta krav på sig att de ska vara orädda och kunna hålla fast en människa eller liknande. När man letar svamp krävs inte detta utan där kan man till och med använda en mindre chihuahua med fördel. Denna kan till exempel lätt ta sig in i låga partier och söka av efter svampen.

Det blir i och med detta allt vanligare att också hundägare med små hundar allt oftare ses på spårkurser, samt ute i skogen. Tidigare var det främst starkare och kraftiga hundar som uppskattades här men nu några år senare är det plötsligt så att alla hundar är välkomna och får vara med efter sin egen förmåga, och denna kan man ofta inte klaga på.

Author: admin

Share This Post On