Hundens parasiter

Om man skaffar en hund är det viktigt att känna till att den kan drabbas av olika parasiter. Ju fler hundar som finns på samma ställe, desto större är risken att drabbas.

Parasiter som biter och kliar

Loppor och löss är faktiskt de allra vanligaste typerna av parasiter hos hund. Loppan kan leva både på hunden och i den miljö som finns runt omkring den. En loppa suger blod och det är detta som leder till att hunden allt som oftast får klåda. Det vanligaste symptomet är helt enkelt att hunden kliar sig mycket. Om hunden har fått loppor måste man sanera hela dess omgivning ordentligt. Om det är löss hunden drabbats av är saneringen inte alls lika stor och krävande. Hundens löss suger blod och äter päls. De lever dock bara på hunden och kan enkelt utrotas med spot on eller speciella schampon.

En annan parasit som också kliar är skabb. Den är mycket mer ovanlig än loppor och löss, och det är bra. När en hund smittats av skabb är det ofta i varianten rävskabb och denna ter sig som en hudinflammation. Skabben smittar mycket enkelt och den kan både smitta direkt och indirekt genom att man tar i hundens filt eller liknande. Symptomen är ofta att hunden kliar sig och börjar tappa delar av pälsen. Ofta rodnar huden också på grund av den inflammation som finns. Antibiotika och schamponering med olika schampon är de vanligaste behandlingarna man använder sig av för att få hunden fri från odjuren.

Kvalster

En annan mycket smittsam parasit hunden kan drabbas av är noskvalster. Hunden visar symptom genom att nysa. Den får också ofta svårt för att känna olika dofter. Om kvalstren har fått fäste kan det krävas en lång behandling innan hunden blir frisk. Jakthundar drabbas ofta och ibland kommer de aldrig tillbaka till sitt gamla jag.