Mår hunden bra i en hundkoja?

Om man har tillgång till trädgård är det i dag faktiskt vanligt att man bygger hundkoja till hunden. Genom att bygga sin alldeles egna koja kan man helt anpassa den efter hundarna som ska använda den och man kan dessutom variera den i både storlek, modell och färg. När man köper en färdig hundkoja kan den vara för lite eller för stor. Man kan ofta heller inte köpa olika tillbehör eller fritt välja färg till kojan vilket man kan ordna om man bygger själv.

Att tänka på när man ska bygga sin hundkoja

När man som hundägare har beslutat sig för att man vill bygga hundkojan på egen hand finns det en del saker man bör fundera över innan man börjar bygga. För det första måste man se till att kojan byggs så att hunden kan trivas i den. Samtidigt måste dock kojan vara lätt att städa. Som hundägare ska man också på bra sätt kunna se hunden när den är i kojan. Detta kan ordnas genom att man gör flera öppningar och genom dessa kan hunden också se ut. Den kan då lätt upptäcka djur, människor eller fordon som rör sig i eller nära hus och trädgård.

Om det finns flera hundar i hushållet är det ofta smart att ordna en koja till varje hund. De kan då vara där även under längre stunder och om man bygger en utegård till varje koja kan de vara där även om familjen inte är hemma. Man måste dock se till att hunden har leksaker samt mat och vatten. Då kan hunden lätt hålla sig sysselsatt ett tag. Hundkojan är också ett bra sätt att lära hundvalpar att vara ensamma ett tag. De kan också vänja sig vid till exempel bilar, gräsklippare och annat medan de är i en trygg omgivning i kojan.