Om valpningen går fel

När tiken ska valpa är hundägaren alltid utsatt för ett kritiskt moment. Oftast klarar en tik att valpa alldeles själv och de håller vanligen rent omkring sig. Några raser kan dock ha stora problem med valpningen. Generellt sett avstår man från att avla på dessa men ibland kan misstag ske. Några gånger kan man dock råka ut för komplikationer i valpningen även om man har en tik som valpat bra flera gånger innan. Många hunduppfödare är inte vana vid att det går fel och då vet de inte vad de ska göra när det händer. Man bör som hunduppfödare därför, i god tid innan valpningen, se till att läsa på ordentligt så att man är medveten om vilka komplikationer valpningen kan medföra, samt om hur man kan hjälpa tiken om hon får problem.

Vad kan egentligen ske?

Hundar kan råka ut för flera olika komplikationer trots att allt sett bra ut innan. Även om valpningen börjat normalt kan något hända. Om tiken blir trött kan hon få svårt att orka, och om en stor valp ligger i vägen kanske den inte kan komma ut. Komplikationsrisken ökar enormt om tiken inte är i bra form och då är risken också större för att hennes ork tar slut. Om tiken stressas kan detta också ske, och valpningen blir då allt för tuff. Om en eller flera valpar plötsligt ligger fel kan problem uppstå och om en valp dött i magen kanske värkarna avstannar plötsligt. Man måste då snabbt kontakta sin veterinär så att man kan få ut valparna genom operation eller med värkstimulerande medel.

Om det går fel

En valpning som går fel kan sluta med att både valpar och tik dör. Om man kommer till veterinären i tid är chansen dock större att alla klarar sig. Man bör dock ha koll på surrogattikar om det värsta skulle hända.