Rätt kunskap för valpkullen

Olika valpkullar kräver olika saker och som uppfödare bör man läsa på lite extra om den hundras man vill ta kullar inom. Det kan ofta vara klokt att försöka läsa så mycket som möjligt och även bli en expert på de olika linjer som finns inom rasen. Det kan också vara klokt att hålla lite koll på gener, släkter och vissa idealindivider inom den aktuella rasen. På detta sätt kan man som uppfödare lätt föra vidare bra drag. Man måste också se upp med olika ärftliga hälsoproblem som existerar inom just den valda rasen. Som uppfödare måste man vara reko både mot valparnas köpare och mot sig själv när man ska avla på djuren. Man bör alltid sikta på att föda upp så bra hundar som möjligt och även se till deras hälsa snarare än pengarna.

Om man verkligen vill känna sig säker innan man startar sin kennel finns det en hel del bra utbildningar att gå. Ofta är det bra att gå flera stycken om möjligt. Det finns hos Svenska Kennelklubben en hel del högklassiga utbildningar man kan gå. Det kan också vara klokt att gå olika lydnadskurser och valpkurser. Man kan i och med dessa kurser lära sig hur valparna bör grundtränas och man får också stora chanser att kunna lyssna på tips och råd. Ofta kan man till exempel också få tips på bra kullförsäkringar och en hel del annat som kan vara bra att veta.

När det gäller hunduppfödning finns det en hel del man behöver lära sig om hundens behov samt om de krav näringen måste uppfylla. Det finns till exempel flera olika fodersorter och de är ofta anpassade för många olika raser. Det är därför viktigt att veta vad just den aktuella hunden behöver. Ofta kan det till exempel vara bra att använda sig av flera olika fodersorter för att hunden ska må så bra som möjligt.