Vad är det egentligen i hundens foder?

Det finns inom hundvärlden många olika åsikter om vilket hundfoder man ska ge sin hund. Många köper hundfoder i mataffären och ger hunden det, medan andra menar att det inte alls är bra.

Under den senaste tiden har det ryktats att det foder man köper i butik, vilket kallas helfoder, i själva verket inte är detta, utan att man måste komplettera med olika saker. På grund av detta väljer många att själva laga foder till sin hund men det är då viktigt att man verkligen sätter sig in i de behov hunden har och hur maten alltså behöver vara sammansatt. Hunden har långt ifrån samma näringsbehov som människan och man måste se till att fodret får ett bra förhållande mellan de olika näringsämnena. Om man har dräktiga tikar, eller om en tik ger di måste man se till detta extra noga.

För en tid sedan började det talas om att det fanns flera olika bakterier i hundfodret och flera prover togs. Proverna bekräftade bakterierna och flera fodertillverkare började se över fodertillverkningen. Man kan dock inte bortse från att det fortfarande kan existera bakterier i maten.

Det har i samband med detta blivit populärt att utfodra hunden med så kallat raw food. Det går ut på att man ger hunden så naturlig mat som möjligt. Hunden får till exempel råa köttben, rå köttfärs och annat som liknar den föda hunden åt som vild. Denna sorts foder får dock ofta kritik för att inte innehålla rätt näringsämnen. Många menar också att de tama hundarna inte har samma matsmältning som de hade när de var vilda och att de därför inte har möjlighet att kunna bryta ner ben eller liknande.

Ofta kan man se på en hund om den får rätt foder, och om man vill få allra bäst råd är det en veterinär man bör vända sig till.

Author: admin

Share This Post On